Vinterkräksjukan

vinterkräksjukan

Det finns vissa saker som får oss svenskar att rysa till rejält, makaroner utan ketchup, att förlora mot Finland i hockey men det som får nackhåret att resa sig allra högst är nog ändå vinterkräksjukan. Denna sjukdomen som blivit en känd återkommande hemskhet har funnits otroligt länge och slår oftast till under vinterhalvåret, därav namnet. Toppen på sjukdomen är mellan januari och mars och den brukar avta runt april.

Orsak

Det är viruset Calicivirus som orsakar vinterkräksjukan i första hand och den drabbar alla åldersgrupper i landet. Vissa personer kan vara immuna mot sjukdomen fastän de blir smittade, men oftast så drabbas vuxna av diarré och barn av kräkningar. Viruset skapar en mag- och tarminflammation som gör att att magen inte klarar av att behandla föda och skickar istället ut det på första bästa sätt i princip. Inkubationstiden är väldigt snabb mellan ett halvt till två dygn.

 

Symptom

Symptomen för vinterkräksjukan är väldigt tydliga. Illamående, kräkningar, diarré och magont är vanliga symptom.  Sjukdomen sprids extremt snabbt och det är viktigt att ta till förebyggande åtgärder när det är hög risk att bli smittad.

 

Förebyggande åtgärder & behandling

Det finns i dagsläget inget vaccin mot vinterkräksjukan tyvärr, och viruset har visat sig att snabbt mutera sig även för de som tidigare varit immuna. Det viktiga när det är perioden för vinterkräksjukan är att hålla god hygien. Tvätta händerna noga efter du varit på toaletten och publika områden. Att dricka vatten är väldigt viktigt om man blir smittad, då kroppen snabbt förlorar stora mängder vatten. Drick ofta och i små mängder då det ofta är svårt att få i sig en stor mängd vatten snabbt. Har du magsjuka så laga inte mat åt andra eller gå till jobbet/skolan då det enkelt kan föra sjukdomen vidare. Ha en tredagars period efter dina kräkningar gått över innan du är säker att du är frisk.