Fotboll – som balsam för själen

zlatan fotbollsem

Psykisk ohälsa till följd av en stillasittande livsstil bland personer i åldrarna 18-25 har under de senaste 10 åren ökat med 25%, en ökning som får oss på Medikament.nu att höja på ögonbrynen! Hur ska man egentligen jobba för att förebygga problemen som växer sig allt större?

Stillasittande påverkar hälsan negativt

För ett gäng år sedan publicerade Dagens Nyheter en omfattande artikel som lyfter de samband som finns mellan alkohol, en inaktiv livsstil och psykisk ohälsa. Visserligen var det föga förvånande att dessa två faktorer påverkar kroppen och psyket negativt, men att sviterna av “la dolce vita livet” var såpass omfattande nationellt kom faktiskt som lite av en chock. WHO har konstaterat att drygt 60% av av den påverkbara ohälsan och förtida dödligheten beror på ohälsosamma faktorer i livsstilen. Ska man sätta denna statiskt i jämförelse med dödlighet till följd av smittsamma sjukdomar som hiv, aids, malaria och tuberkolos så är siffran för ohälsosamma faktorer dubbel så hög vilket säger en hel del om utbredningen av det hela.

Så hur ska samhället och organisationer agera för att motverka att statistiken för psykisk ohälsa till följd av stillastittande och ett överdrivet alkoholintag? DN knyter ihop säcken och menar att forskning kring hur samhället ska introducera och använda effektiva metoder för att förebygga ett osunt leverne bör prioriteras för att bromsa nedgången. Med det sagt vill man att regeringen ska behandla folkhälsoforskning som en del av innovativ forskning för en hälsosam utveckling i Sverige. Att arbeta aktivt med detta skulle vara lönsamt för såväl enskilda individer som samhället.

Fotboll och meditation – nyckeln till god hälsa

För dig som egen person finns en hel del knep att applicera i det vardagliga livet. Det är inte speciellt krångligt – genom att äta en balanserad kost och regelbundet ägna dig åt någon form av fysisk aktivitet minskar du risken för en rad sjukdomar – psykiska som fysiska.

En träningsform som blivit allt mer populär är yoga, en typ av meditation som stimulerar så väl psyket som kroppen. Kortfattat handlar det om att genom utförning av en rad olika

Ett event som känns ytterst relevant att nämna i sammanhanget är Fotbolls-em som tar sin start om bara ett par månader, den 10 juni närmare bestämt. Vad skulle kunna vara mer inspirerande än att följa de världsledande fotbollslagen i kampen mot guldpokalen? Är du, precis som jag, ett inbitet fobollsfans rekommenderar jag starkt att du kollar in de franska spelstäderna där VM-matcherna under sommaren går av stapeln. Lista: Städerna som fotbolls EM 2016 spelas i. Detta motiverar åtmistonde mig till att dra på mig fotbollsskorna!