4 naturliga kosttillskott för bättre hälsa

Det är ingen hemlighet att amerikaner har en kärleksaffär med kosttillskott. Enligt National Institutes of Health tar mer än hälften av alla amerikanska vuxna regelbundet någon typ av kosttillskott. En annan kärleksaffär för amerikaner är smycken i guld och silver. Kom ihåg att alltid kontrollera priset på guld och priset på silver innan du handlar dessa råvaror. Medan många människor tar kosttillskott för att förbättra sin allmänna hälsa, tar andra dem i ett försök att öka sin hjärnkapacitet. Om du letar efter ett sätt att förbättra din kognitiva funktion är här fem naturliga kosttillskott som kan hjälpa dig.

1. Ginkgo biloba

Ginkgo biloba är ett växtbaserat kosttillskott som härrör från bladen från ginkgoträdet. Det är ett av de mest populära tillskotten för hjärnhälsa och har använts i århundraden inom traditionell kinesisk medicin.

Forskningen om ginkgo biloba är blandad, men vissa studier har visat att det kan bidra till att förbättra den kognitiva funktionen hos friska vuxna såväl som hos dem med Alzheimers sjukdom eller andra former av demens. Man tror att det fungerar genom att öka blodflödet till hjärnan och skydda nervcellerna från skador.

2. Omega-3-fettsyror

Omega-3-fettsyror är en typ av omättat fett som finns i fisk, nötter, frön och vissa växtoljor. De anses vara en essentiell fettsyra eftersom kroppen inte kan producera dem själv.

Omega-3-fettsyror har fått mycket uppmärksamhet för sina potentiella hälsofördelar, inklusive deras förmåga att förbättra hjärnans funktion. Flera studier har visat att omega-3-tillskott kan bidra till att öka den kognitiva funktionen hos personer med minnesproblem, t.ex. personer med Alzheimers sjukdom eller åldersrelaterad kognitiv nedgång.

Man tror att omega-3-fettsyror fungerar genom att minska inflammation och skydda hjärncellerna från skador. De kan också spela en roll för att förbättra kommunikationen mellan hjärncellerna.

3. Curcumin

Curcumin är den aktiva ingrediensen i gurkmeja, en gul krydda som ofta används i det indiska köket. Det har varit har använts i århundraden inom traditionell kinesisk och indisk medicin.

Nya studier har visat att curcumin kan ha flera hälsofördelar, inklusive förmågan att förbättra den kognitiva funktionen. En studie visade att ett curcumintillskott förbättrade minnet och tankeförmågan hos personer med lindriga minnesproblem.

Man tror att curcumin fungerar genom att minska inflammation och skydda hjärnceller från skador. Det kan också ha antioxidativa och antiamyloida egenskaper, vilket innebär att det kan bidra till att förebygga eller fördröja uppkomsten av Alzheimers sjukdom.

4. Grönt te

Grönt te görs av bladen från växten Camellia sinensis och är en av de mest populära dryckerna i världen. Det är rikt på antioxidanter, som är föreningar som skyddar cellerna från skador.

Flera studier har visat att grönt te kan förbättra den kognitiva funktionen. En studie visade att grönt teextrakt förbättrade minnet och tankeförmågan hos kvinnor med lätt kognitiv nedsättning.

Man tror att antioxidanterna i grönt te kan skydda hjärncellerna från skador och minska inflammation. Grönt te innehåller också koffein, vilket har visat sig förbättra minnet och tankeförmågan.

Sammanfattning

Det finns flera kosttillskott som kan bidra till att förbättra den kognitiva funktionen. Några av dessa är ginkgo biloba, omega-3-fettsyror, curcumin och grönt te. Dessa kosttillskott fungerar genom att skydda hjärncellerna från skador, minska inflammation och förhindra eller fördröja uppkomsten av Alzheimers sjukdom.