Influensa

influensa

Hösten är på ingång och detta medför såklart några säsongsenliga delar. Löven faller av träden, mjukglassen försvinner från ICA och influensen eller flunsan som vi gillar att kalla den börjar också komma tillbaka. Men vad är egentligen flunsan och vad kan vi göra för att slippa få den?

Orsak

Influensan är en a de vanligaste sjukdomarna i Sverige som kommer speciellt under vinterhalvåret. Det är en virussjukdom som infekterar kroppen och gör att du får en slags förkylning. Smittan sprids extremt lätt men är oftast inte farliga för en större del av befolkningen. Äldre och personer som lätt blir sjuka kan dock bli riktigt sjuka av influensan.

Symptom

Symtom för influensen är hög feber, ont i musklerna och huvudet, ont i halsen och får röda och smärta i ögonen. Viruset sprids via luften så det är väldigt svårt att inte bli smittad av influensan. En välspridd myt är att om du fått influensen en gång så kan du inte få den igen, men detta stämmer inte. Viruset utvecklas från år till år och kan smitta de som varit smittade förut.

Förebyggande åtgärder & behandling

Personer som tillhör riskgrupper när det kommer till influensan, människor över 65 och personer med hjärt- och lungproblem rekommenderas att ta det vanliga vaccinet som ges ut i Sverige. Skulle du få influensen så det viktigt att vila mycket och inte överanstränga sig. Mycket vätska, smärtstillande eller febernedsättande medel är också bra. Tillhör du en av riskgrupperna och tror dig ha fått influensen är det viktigt att uppsöka en vårdcentral. Går febern inte ner efter 3-5 dagar eller om den kommer och går så är det också viktigt att uppsöka läkare.