Malaria

malaria

Vi har alla hört skräckhistorier om Malaria och hur sjukdomen skördar live över hela världen, men vad är egentligen Malaria, och vad kan vi göra för att skydda oss mot sjukdomen?

Orsak

Malaria är en sjukdom som finns uppdelade i olika typer. Alla typer av malaria sprids via myggor som överför en parasit när de suger blod. Miljontals människor insjuknar och där av malaria varje år, främst i Afrika. Sjukdomen finns dock även i Sydamerika och Asien i tropiska och subtropiska områden. Malaria sprids via Anophelesmyggan som för över så kallade protzoer som gör att man insjuknar. Det finns olika sorters av dessa protzoer som ger olika utslag och bidrar till hur sjuk man blir. Inkubationstiden är oftast två till fyra veckor, men parasiten kan ligga vilande i kroppen i åratal och göra en sjuk långt efter man blivit stucken.

 

Symptom

Symptomen för malaria kan vara olika från fall till fall, men oftast är det feber och frossa som går upp och ner från var eller varannan dag som visar att man har sjukdomen. Även kräkningar, huvudvärk, värk i kroppen och diarré kan förekomma.

 

Förebyggande åtgärder & Behandling

Tror man sig ha fått malaria är det viktigt att få behandling så snabbt som det är möjligt för att motverka sjukdomen. I förebyggande syfte så för man ofta läkemedel om man ska resa till malariasmittade områden, vilket ofta kommer i tablettform. Det är såklart rekommenderat att använda långärmade tröjor och byxor  och använda myggmedel om man befinner sig i malariaområden. Myggorna sticks speciellt på natten, så det är bra att sova med myggnät och använda fläkt eller AC vilket hjälper att hålla myggen borta också.