Scharlakansfeber

scharlakansfeber

Orsak

Scharlakansfeber är en av bansjukdomarna som är vanliga och som inte har något vaccin. Den smittas via streptokocker, en smittsam bakterie som skapar en infektion i halsbandlarna som bilder ett gift som ger röda utslag på kroppen. Det brukade vara en fruktad sjukdom då det inte fanns något läkemedel mot den, men idag går det över för de flesta med antibiotika. Den har en kort inkubationstid och symptomen kommer väldigt snabbt dem också. Tror man att sitt barn fått Scharlakansfeber bör man höra av sig till sin vårdcentral.

Symptom

Symptomen för det tidiga stadiet av Scharlakansfeber är feber, rött och svullet svalg, blekhet runt munnen, halsont och röda kinder. Det som sker efter detta är att barnet får knottriga utslag, de känns som små bullar på huden. Oftast sprids de från armhålorna, varför vet man inte riktigt. Efter ett antal dagar blir även tungan knottrig och röd, och har därför fått namnet smultrontunga. När man väl fått antibiotika så brukar sjukdomen ge med sig och gå över, men i vissa fall så kan komplikationer uppstå som t.ex. halsböld, öroninflammation, inflammation på njurarna och svullna lymfkörtlar.

Förebyggande åtgärder & Behandling

Det är väldigt svårt att hindra smittan av Scharlakansfeber då den sprids via droppsmitta. Den sprids enkelt via folksamlingar, från bussen, affären eller liknande. För att hindra att den sprider sig så kan man vädra inomhus och tvätta händerna ofta. Vanligt antibiotika tar som sagt slut på smittan och två dagar efter att man börjat med antibiotikan så är man längre inte heller smittsam. För att dämpa smärtan och febern så går det bra att ta smärtstillande, t.ex. Alvedon. Desto snabbare barnet börjar med antibiotika desto mindre chans är det att några andra komplikationer också kommer att följa med, så tror man att sitt barn blivit smittat är det bäst att gå till en vårdcentral där man kan göra snabbtester som tar några minuter och får svar om hen är smittad eller inte.