Solsting eller värmeslag?

solsting-värmeslag

När det nu i juli månad varit enormt stora grader i Europas fastland så är det även väldigt många som drabbas av uttorkning och av värmeslag. Det går under många namn; Värmeslag, solsting, termoplegi eller helios. Vi kan kalla det värmeslag nu.

Orsak

Vad som händer vid värmeslag är att kroppstremeraturen höjs väldigt snabbt under en kort period av tid. Kroppen absorberar värmen men hinner inte kylas ner eller inte får tillräckligt med vätska för att hålla sig nedkyld. Ofta så svettas en person som drabbats av solsting inte mycket alls, detta beror på att svettningen regleras av luftfuktighet, så desto högre luftfuktighet desto svårare har kroppen att stöta ut värme i form av svett och på så sett inte kunna reglera sin temperatur med svettningar. Har en slutat svettats för att en är så uttorkad så befinner sig hen i ett livsfarligt tillstånd och måste söka läkarvård direkt. I allvarliga fall kan en även svimma och till och med hjärtinfarkt kan uppstå vid extrema fall.

Symptom

Klassiska tecken på värmeslag är trötthet och huvudvärk. Kroppstemperaturen kan stiga över 40 grader och kräkningar kan även förekomma. Svettningar kan som tidigare nämnt helt avta och huden kan bli röd och torr. Även urinet minskar i mängd och färgen är mycket gulare och mörkare än vanligt, detta kan bero på både salt och vätskebrist.

Förebyggande åtgärder

Både gamla som unga kan självklart drabbas av solsting och det är därför viktigt att förhindra det så gott det går. För att förhindra värmeslag så finns det många olika saker att göra.

*Drick mycket vätska – dock kan detta vara otillräckligt, så förlita dig inte helt och hållet på vätska.

*Svalka sig i kallt vatten eller i kalla miljöer regelbundet.

*Undvik ansträgning i heta miljöer och även undvika att vistas utomhus på heta dagar.

*Använd aircondition och fläktar för att svalka och kyla ner dig själv.