Din bebis kudde är viktigare än du tror

Undrar du hur din bebis ligger som tryggast och säkrast? Vilken typ av kudde passar egentligen bäst för att huvudet inte ska ta skada eller för att utesluta risk för kvävning? Vi har i detta inlägg samlat allt du behöver veta om babykuddar. Kolla även in vilken babykudde som är bäst i test. Testjakt jämför de bästa babykuddarna på den svenska marknaden. Eller fortsätt att läsa och lär dig allt om babykuddar och hur din bebis ligger tryggt, säkert och bekvämt.

Detta är en babykudde

En babykudde är precis det som namnet antyder – en kudde anpassad för en bebis. Det som gör denna kudde annorlunda från en vanlig kudde är att den först och främst är mindre, och utformad med säkerhet och komfort anpassad för ett spädbarn. Kuddarna är dessutom ofta tillverkade av mjuka och andningsbara material.

Det finns babykuddar i olika storlekar och former. Vissa är till exempel utformade för att stötta spädbarnets nacke och huvud när de ligger på rygg. Andra kan vara formade med en lutning eller böjning för att hjälpa barnet att hålla en upprätt position när de ligger på mage eller på sidan. Det finns med andra ord en uppsjö av olika babykuddar anpassade för olika storlekar på bebisen, vilken position bebisen önskar ligga i, och vilket material och design som passar din bebis bäst. På Jollyroom kan du hitta en mängd olika sorters babykuddar för din bebis.

Viktigt att veta om babykuddar

Även om babykuddar är utformade för att bebisen ska ligga så tryggt och bekvämt som möjligt, är det inte alltid nödvändigt. Faktum är att vissa säkerhetsexperter och barnläkare menar att det absolut säkraste är att undvika alla typer av lösa föremål vid barnets sovplats. Täcken, kuddar, filtar, kuddjur och andra lösa föremål kan innebära en viss risk för kvävning.

För spädbarn under ett år brukar rekommendationen vara att ligga på en fast och plan yta utan lösa föremål. Således kan en babykudde rekommenderas för ett lite äldre spädbarn som redan utvecklat viss nackkontroll och förmåga till viss rörelse. Dock är det fortfarande ytterst viktigt att se till att det inte finns någon risk för barnet, och att det finns möjlighet att röra sig fritt. Välj därför med noggrannhet ut en babykudde som passar din bebis storlek och rörelseförmåga. 

5 tips för säker användning av babykuddar

Det är viktigt att säkerhetsställa att din bebis sover tryggt och säkert. Här kommer några bra tips för säkrare användning av babykuddar:

  1. Vänta med babykudde till barnet är tillräckligt gammalt.

Även om en babykudde kan tyckas verka vara det mest bekväma för en bebis, är det inte alltid det bästa. Rekommendationen är att inte använda babykudde för spädbarn under ett år. Det är viktigt att barnet har utvecklat nackkontroll och förmåga att röra sig fritt innan en babykudde introduceras. Vänta därför med babykudde under det första året.

  1. Välj en lämplig kudde som passar just din bebis behov.

Eftersom det finns en rad olika former och storlekar på babykuddar är det viktigt att välja den som passar just din bebis. Se till att babykudden är anpassad efter åldern på din bebis och att storleken passar kroppsformen. Att kvaliteten på kudden är bra är en annan viktig sak att ha i åtanke. Säkra och andningsbara material är definitivt att föredra.

  1. Placera kudden korrekt.

Beroende på hur kudden är utformad och vilket syfte babykudden fyller, bör den också placeras därefter. Om kudden är utformad för att stötta din bebis nacke när den ligger på rygg, är det viktigt att placera den centrerat under nacken. Undvik att placera kudden så att den enkelt flyttar sig. Kudden måste även vara tillräckligt liten för att inte täcka bebisens ansikte. Var noga med att läsa igenom produktbeskrivning för den babykudde du valt ut.

  1. Använd kudden enbart för dess ändamål.

Om babykudden är anpassad för just nacksupport är det viktigt att den används för just det. Denna kudde kommer inte att kunna ge den support som krävs när ditt barn exempelvis sitter. Nackkudden är inte heller lämpad som support för din bebis som ligger på sidan. Då är det lämpligt att välja en kudde som är säkerhetskvalificerad för just en sidoposition.

  1. Övervaka bebisen kontinuerligt.

Det är viktigt att lära känna hur din bebis sover. På detta vis kommer du bättre kunna veta vad för typ av support som krävs för att din bebis ska kunna sova bättre och tryggare. Därför är ett tips att övervaka ditt barn, framför allt när du införskaffat en babykudde, för att se att den fyller sin funktion och bidrar med önskad komfort och säkerhet.