Sjuan – Ett kortspel för hela familjen

Det finns många sätt att vara ned efter en stressig dag, men ett av de bästa sätten måste ändå vara att slappna av med vänner och familj över ett kortspel. Sjuan är ett populärt och relativt snabbt kortspel som går lätt att lära sig. Det är det perfekta spelet för dig som vill ha en enkel stund av rolighet och känna att du befinner dig i nuet.

Vad är sjuan?

Kortspelet Sjuan är ett enkelt spel som går ut på att bli av med sina kort så snabbt som möjligt. Allt du behöver för att komma igång är en kortlek utan jokrar. Sjuan är optimalt för tre spelare, men fungerar även om ni är fler. Om man vill kan Sjuan även spelas med endast två personer, men en del av charmen försvinner snabbt.

Spelet börjar med att alla korten i kortleken delas ut till spelarna. Efter detta är det rekommenderat att sortera dem efter färg och valör, eftersom det gör resten av spelet enklare.

Hela spelet cirkulerar runt sjuor, där av namnet, och personen med hjärter sju på hand börjar med att lägga ut kortet mitt på bordet.

Spelet sätts igång!

Här efter börjar det riktiga spelet. Målet är att från sjuan bygga vidare, alltså, du kan lägga antigen en hjärter åtta eller en hjärter sex på var sin sida av sjuan. Om du inte kan göra detta har du möjligheten att lägga ut yttligare en sjua bredvid den första. Om du inte kan lägga någon alls får spelaren till vänster om dig ge ett valfritt kort. Sidan där åttan ligger byggs upp till kungen och sidan där sexan ligger byggs ned till sexan. Om du är personen som lägger sista kortet i en hög, kung eller ess, har du möjligheten att lägga ett till kort direkt. Du vinner när du blir av med alla dina kort.

Om ni vill göra spelet svårare kan ni ändra vissa regler, som att istället för att få ett kort från en annan spelare när du inte kan lägga något, får du istället vänta tills en annan spelare är i samma position – detta kan dock leda till lång väntetid som inte alltid är det roligaste.

Spännande strategier Sjuan

Sjuan bjuder på många spännande strategier, där en av de populäraste är att själv sitta inne på ett kort. Om du säg har hjärter åtta, men inte lägger ut det kortet, hindrar du alla andra att lägga ut sina hjärterkort och ökar eventuellt deras chans till att behöva få straffkort av sina motspelare. Självklart kan man inte påverka vilka kort man själv får, men straffkortet ger dig chans att påverka vad för kort andra har, vilket kan ge dig en fördel i spelet.

En stund av rolighet

Hur lång ett parti av Sjuan tar är väldigt svårt att säga då det varierar mellan spelarantal och kortfördelningen, men det är ett spel som tåls att spelas igen och kan hålla en hel kväll igenom. Vi rekomenderar att gå “all in”, ladda upp med nötter och andra energifyllda snacks, varför inte en kopp te och göra det till en turnering! Må spelet börja och lycka till!