Benskörhet – Osteoporos

BenskörhetVarje år sker det närmare 80 000 benbrott i Sverige och många av de orsakas av just benskörhet. Det innebär helt enkelt att man har en minskad benmängd vilket då gör att benet går av betydligt lättare än om det vore friskt.

Osteoporos är den termen som läkare använder för benskörhet vilket innebär att det är samma sak men bara det att man har två olika termer.

Vad är benskörhet

Benskörhet är helt enkelt när benet börjar förtunnas genom att kalciuminnehållet börjar minska i skelettet vilket då gör det svagare i längden. Skelettet förnyas hela tiden och man brukar säga att hela skelettet byts under 10-20 år och för varje år efter 25-årsdagen så försvagas det sakta men säkert. Man brukar ofta kunna avgöra om man är i riskzonen för benskörhet genom att ta sig en titt på hur livet ser ut i sin helhet. Om du har ett stillasittande liv så ökar det risken väldigt mycket då du inte utsätter skelettet för några stötar som annars då hade stärkt skelettet. Rökning brukar också påverkar bentätheten negativt och likaså låg vikt.

För att avgöra om man lider av benskörhet så kan man använda en röntgenmaskin som mäter hur hög bentäthet ditt skelett faktiskt har.

Behandla benskörhet

Benskörhet kan vara väldigt svårt att upptäcka innan det är för sent så därför gäller det att man går och kollar sig lite då och då. Genom att göra det så kan du hålla koll på hur ditt skelett förändras och om du behöver sätta in några hjälpmedel för att förhindra sjukdomsförloppen. För att behandla sjukdomen så brukar man oftast kolla över patientens hälsoläge överlag, finns det möjlighet att lägga in bättre motion och kostvanor så är det ofta det första steget. Att äta ett tillskott av kalcium och d-vitamin är viktigt för att påverka de allt sämre kalciumnivåerna som sakta kryper neråt med åren.