Blindtarmsinflammation

Blindtarmsinflammation är en vanlig sjukdom som drabbar cirka 10% av befolkningen någon gång i livet. Det behöver dock inte alltid leda till operation utan det går ofta att bota med antibiotika om inflammationen inte hunnit bli alltför allvarlig. Själva blindtarmen är en liten del av tarmen som sitter mellan tjock- och tunntarmen på den högra sidan av din mage.

Symptom på blindtarmsinflammation

Det första man brukar börja märka när en blindtarmsinflammation är på gång är en smärta i den nedre delen av magen runt om kring naveln. Smärtan brukar tillta ganska snart och man får ofta minskad aptit och man kan börja kräkas. Som vanligt vid en inflammation brukar det snabbt eskalera med feber och en ökad smärta om man inte sätter in antibiotika vilket för att det är viktigt att söka läkarvård så fort du misstänker att det är blindtarmsinflammation du kan ha råkat ut för. Om man fortsätter att gå med en inflammerad blindtarm kan det till slut leda till att den brister vilket kan leda till väldigt allvarliga komplikationer. Det gäller verkligen att hålla ögonen öppna om ens barn skulle få magsmärtor som påminner om blindtarmsinflammation då det snabbt kan leda till en brusten blindtarm hos barn.

Behandla blindtarmsinflammation

För att bli av med blindtarmsinflammationen krävs antingen antibiotika eller operation. Operationen görs idag väldigt snabbt och enkelt genom ett litet snitt i buken och det brukar inte bli några större ärr längre. Operationen brukar aldrig ta längre tid än 1 timme och eftersom blindtarmen inte fyller någon viktig funktion så spelar det ingen större roll om den avlägsnas. Du kommer fungera precis som vanligt och behöver inte bekymra dig. För att inte såret ska gå upp efter operationen så krävs det åtminstone en veckas tid där man avstår från påfrestande aktiviteter som kan ge upphov till ett bristande sår.