Diskbråck

Vad är diskbråck

Diskbråck är väldigt vanligt i Sverige och är ofta en dold sjukdom som man faktiskt inte märker av. Men samtidigt så är det många som får en rejäl smärta i ryggen som gör vardagslivet väldigt tufft. Diskbråck handlar om att en disk i ryggraden blivit skadad vilket senare leder till en inflammation som gör att en molande smärta sprider sig genom hela kroppen.

Orsak

Orsaken till diskbråck handlar helt enkelt om att den dämpande skivan mellan kotorna brister och då skapar ett tryck mot nerverna i ryggraden. Trycket på nerverna skapar en dov smärta som ofta sprider sig igenom hela kroppen. Beroende på var du får diskbråcket kan smärtan kännas lite olika. I nedre delen av ryggen blir det ofta en smärta som går hela vägen ner till benen och det kan även bli ischiassmärta om det kommer tryck på den nerven. Sätter sig diskbråcket högre upp kan du istället få en smärta som kan sprida sig ut genom armarna.

Behandling av diskbråck

Tyvärr så finns det ingen riktigt behandling för diskbråck utan det gäller att låta kroppen få läka av sig själv. Det kan ta flera månader innan det är helt läkt och du kan leva ett normalt liv igen. Under den här tiden så gäller det att äta smärtstillande och antiinflammatoriskt för att underlätta vardagslivet men det viktigaste är att man får hjälp av en sjukgymnast som kan ge dig övningar som kan snabba på läkningsprocessen. Det gäller att ta det lugnt och vila diskarna. Skulle du få riktigt allvarliga problem så finns det möjligheter att operera diskarna men man undviker det i största mån då det innebär en del risker.

Förebyggande åtgärder

Att förbygga diskbråck kan vara lite klurigt, det är ofta ett slitage som skett genom många år men om du har ett tungt jobb så är det viktigt att arbeta med en god ergonomi. När du böjer dig när för att lyfta tunga saker så ska du inte böja dig ned med ryggen utan istället gå ner på huk som om du skulle göra knäböj. Det gäller även att försöka röra sig om man har ett stillasittande jobb, upp och gå under arbetsdagarna och kanske stå upp och jobba en stund för att låta diskarna vila.