KOL

Vad är KOL?

Kol står för kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Cirka en halv miljon svenskar idag lider av lungsjukdomen KOL. Lungorna skadas och blir trängre en normalt. Man kan få svårt att andas, känna sig trött, orka mindre och rent allmänt att få svårt att ta upp syre. Sjukdomen är krypande och utvecklas långsamt. De som röker i ung ålder har en stor risk att drabbas av KOL. Det är så illa att nio av tio rökare drabbas av KOL. En stor del drabbas av KOL i 50 års åldern men de flesta drabbas i 70 års åldern.

Det finns fyra olika stadier av KOL. Svårighetsgraderna delas in i fyra olika stadium, 1-4. Det lägsta stadiet innebär att man har en lindrig form av KOL och stadium 4 att man har en mycket svår KOL. Som till exempel vid stadium 3 så är lungkapaciteten hälften än normalt och vid stadium 4 så är det under 30 % av lungkapaciteten än normalt. För att man som utomstående skall kunna förstå hur pass svår sjukdomen är så brukar man säga att ha KOL är som att andas genom ett sugrör.

Symtom

Om man har KOL så är det vanligt att man får andfåddhet vid ansträngning, man behöver ofta hosta upp slem, höra rosslande och pipande ljud när man andas, ofta få infektioner i luftvägarna, magra av och få svullna fötter. Något som är väldigt vanligt är man gärna förväxlar KOL med vanliga infektioner eller astma. Det är fullt möjligt att ha både KOL och astma även fast det är två skilda sjukdomar.

Undersökningar och behandling

Är du en rökare och börjar få besvär med dina lungor så, tveka inte att be din läkare göra en spirometri. Genom att göra ett sådan undersökning så kan läkaren upptäcka om det är KOL eller astma så du i god tid kan behandla din sjukdom. KOL är en kronisk sjukdom så det går ej bota eller återskapa delar av lungorna.

Den enskilt viktigaste tilltaget är att sluta röka. Så fort patienten slutar röka så planar försämringskurvan ut omedelbart och patientens lungor återgår till normalt åldrande. Dessutom när patienten slutar röka så ger andra delar av behandlingen en mycket bättre effekt.

Patientens behandling beror på vilket stadium patienten är i. Något som är vanligt är träna upp styrkan och konditionen av en regelbunden motion och sjukgymnastik. Förändra din del av kosthållningen är något som också ger effekt.

När man har KOL så kan man drabbas av försämringsperioder. Det kan variera från patient till patient och även vilket stadium av KOL:et man är i. När man hamnar i en försämringsperiod så kan man ta medicin som minskar dina symtom och förlänger tiden mellan försämringsperioderna. Har du riktigt svår KOL så kan syrgasbehandling vart ett bra alternativ för att underlätta andningen.

Att leva med KOL

KOL kan vara väldigt besvärligt att leva med men det går absolut att leva med. Många blir nedstämda och deprimerad av tröttheten som uppstår av KOL. Så det är väldigt viktigt att ha en positiv inställning trots att  det kan vara mycket svårt under visa perioder. Utöver det så är det viktigt att tänka på att motionera, äta rätt och framförallt slappna av.