Reumatism

b78b6f2ce80740daaca2ab602399e42c

Vad är reumatism?

När man tänker på reumatism tänker man ofta på smärta och värk i leder. Detta stämmer till stor del men det finns mycket mer än detta. Reumatism är snarare ett samlingsord för att förklara olika rörelseorgan.

Ska man dela upp reumatism så kan vi börja med Reumatoid Artrit som är en inflammation i lederna, det vi i folkmun även brukar kalla ledgångsreumatism. Detta tillståndet kan skilja sig otroligt mycket från person till person. Oftast attackerar detta lederna vilket för vissa kan bidra till enorm ledvärk, men det kan också bidra till att lederna får felställningar, att de böjs mot sina naturliga vinklar till exempel. Denna version av reumatism är väldigt ovanlig och mindre än en procent i Sverige lider utav just Reumatoid Artrit..

Det går även att få dessa inflammationer vid inre organ eller kärl, vilket dock är mycket ovanligare. När detta väl uppstår brukar tillstånden bli väldigt allvarligt. Vi kommer att kolla på symptom senare om hur det kan upptäckas.

Artros är den vanligaste varianten av reumatisk. Artros drabbar vanligtvis äldre människor och den kan även ha till stor del belastning som åkomma. Det som egentligen händer är att brosken som skiljer lederna år bryts ned och benen får då istället kontakt vid vissa rörelser och skapar smärta. Detta uppstår vanligtvis vid höfter, knän, händer och fötter, områden som rör sig mycket med andra ord. Ofta så kan lederna i detta fall svälla upp ganska mycket.

 

Symptom och behandling

Orsaken till reumatism är än så länge ganska oklart, men det man har sett i speciellt Reumatoid artrit är att sjukdomen ofta angriper symmetriska områden. Om man får det på till exempel en hand är det vanlig att det angriper båda händerna till slut. Smärta, svullnad och stelhet kan vara vanliga symptom av reumatism, men det kan dock ligga gömt länge innan man ens märker av det. Om reumatism hittas i tidigt skede så finns det större chans att man kan bromsa sjukdomen till en viss grad. För att göra en undersökning kan man enkelt gå till sjukhus och få det undersökt av en läkare.

Behandling mot reumatism skiljer sig lite, men det vanligaste är i tablettform av icke-steroida antiinflammatorisk karaktär. Kortison har även visat sig att lindra smärta direkt vid användning men detta är ingen långsiktig lösning då det kan bidra till benskörhet och ökat blodtryck. Är reumatismen framkommen på grund av övervikt, vanligtvis på höfter eller knän, så är viktminskning också ett viktigt steg. I vissa fall kan man även få proteser som byter ut den naturliga delen. Varmt klimat, bastu och vissa kostval har även visat sig få smärtan att gå ner delvis för många reumatiker.Sedan är träning och rörelse även extremt viktigt för ett förbättrad sjukdomstillstånd.

 

Reumatism i livet

Reumatism är tyvärr en obotlig sjukdom, dock så skiljer den sig så enormt från människa till människa. Vissa märker kanske inte ens av den under sitt liv, medan vissa måste forma om hela sitt liv på grund av sjukdomen.

  • Något som visat sig vara extremt viktigt är att hitta reumatismen så tidigt som möjligt, för att därifrån planera hur man kan jobba emot den och få den att påverka livet så lite som möjligt.
  • Träning så gott det går är även det enormt viktigt, något man kan planera med utbildade sjukgymnaster och läkare.
  • Rökning är något som visat sig kan förvärra reumatism kraftigt.
  • Medelhavskost med mycket fisk och omega-3 fetter har visat sig vara hjälpfullt. Gå igenom med din läkare vad som är bra just för dig.

Det finns otroligt många svenskar som lider av reumatism, i många olika grader. Svenska reumatikerförbundet är ett ställe där människor träffas för att tillsammans lära sig att leva med sjukdomen. Mer information finns vid närmsta sjukhus eller via reumatikerförbundet.